Nep romans (2)

---------------------------------PERSBERICHT--------------------------------------

Leidse wetenschappers gaan onderzoek doen naar nep romans. Na claims van kunstenaar Willem Steeper dat hij Nederlandse literatuur heeft vervangen voor bewerkte exemplaren en op grote schaal verspreid heeft. Partijen boeken werden door de kunstenaar onderschept en omgeruild. Naar zeggen heeft de kunstenaar honderdduizenden boeken in het geheim gedrukt en gedistribueerd.

De onderzoeker richten zich op onlangs gepubliceerde literatuur. Steekproefsgewijs zullen de onderzoekers romans gaan vergelijken.

Steeper wil niet zeggen om welke romans het gaat en in welke oplage hij de romans verspreid heeft. In een interview zei hij: ‘zou het niet mooi zijn als “De Avonden’ een iets positievere weerslag zou hebben. En waarom zou ‘Nooit meer slapen’ zo neerslachtig moeten zijn, dat kan een stuk positiever.’ Hij benadrukt dat door deze voorbeelden te geven hij niet zegt dat hij deze boeken herschreven heeft.

De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat er geld vrijgemaakt zal worden om de nep romans te vinden.