Nep romans

-----------------------------------------------------PERSBERICHT-----------------------------------------------------

Kunstenaar Willem Steeper claimt dat hij de afgelopen jaren fake romans heeft gedrukt en verspreidt. Bekende Nederlandse literaire werken heeft hij gecorrigeerd, herschreven of bewerkt.

De betreffende romans heeft hij eerst bij vrienden en kennis omgeruild. Later zijn de boeken ook terechtgekomen in bibliotheken en boekhandels. De kunstenaar wil niet kwijt om welke boeken het gaat of in welke oplage hij de boeken heeft verspreid.

De kunstenaar heeft voor dit project meerdere subsidies ontvangen van verschillende departementen, hij diende subsidieverzoeken in voor heruitgaven van bestaand werk en voor eigen werk. Het geld gebruikte hij om exacte kopieën te maken van de literaire werken en deze te verspreiden.

Hij liep onlangs tegen de lamp toen hij in de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag enkele geleende boeken retourneerde. Steeper had geen rekening gehouden met de beveiliging waaronder rifd chips die in enkele boeken zitten verstopt. De directie van het KB neemt de zaak hoog op en doet aangifte van diefstal, erfgoedvernietiging en valsheid in geschriften.

Medewerkers van de KB willen lopende het onderzoek geen uitspraken doen om welke werken het gaat.